BENEFICIILE DANSULUI INDIVIDUAL
10 MOTIVE SĂ ÎNVEȚI SĂ DANSEZI SINGUR/Ă, FĂRĂ PARTENER!
Stim cu totii ca dansul in sine are foarte multe beneficii, atat pentru corp, cat si pentru minte: dezvolta musculatura si elasticitatea, previne bolile cardio-vasculare, facliteaza scaderea in greutate, dupa cum combate stresul si aduce o stare de buna dispozitie, stimuleaza memoria si ridica nivelul de energie.
De asemenea mai stim ca, mai ales noi, dansatorii de stiluri afro-caraibiene, preferam dansul in doi in defavoarea dansului individual.
Datorita conditiilor socio-economice in care traim, la ora actuala dansul in pereche este mai dificil. Sau uneori pur si simplu nu avem un partener. Insa, poate nu stiai, dar dansul individual aduce cu sine o serie de beneficii care nu sunt oferite in egala masura de dansul in cuplu.
-
Concentrare pe sine
Atentia este direct proportionala cu reusita corecta a unei miscari. Atunci cand dansezi singur, toata atentia disponibila se concentreaza pe tine insuti. Nu mai trebuie sa oferi din atentia ta si partenerului/erei. Ca atare, iti vei insusi miscarile mai corect si mai bine, in timp mai scurt si vei deveni mai tehnic.
-
Evolutie in ritm personal
Chiar daca pare ca un partener te poate ajuta sa inveti mai bine, de cele mai multe ori, pe termen lung “ajutorul” primit mai degraba te incurca. Cand ai un partener de dans cu care inveti se pot intampla doua lucruri. Fie acesta are un ritm mai crescut de lucru, care pe tine te poate repezi sau stresa si astfel poti sa pierzi din vedere anumite aspecte importante, fie partenerul tau are un ritm mai lent de lucru care iti incetineste evolutia si cel mai probabil te va frustra. Cand inveti sa dansezi singur iti acorzi exact atat timp cat ai nevoie pentru fiecare miscare si mergi in ritmul ales de tine.
-
Dezvoltarea stabilitatii si echilibrului fizic
Exersand o serie de miscari singur, fara un suport oferit de un eventual partener, te fortezi sa ramai in echilibru. Atunci cand ai un partener, la cel mai mic dezechilibru, te sprijini imediat pe acesta. Insa cand dansezi individual, trebuie sa-ti gasesti singur stabilitatea, nu mai ai nicio plasa de siguranta si totul devine vizibil. O data dobandita aceasta stabilitate, ii vei oferi si partenerului/ partenerei tale mai multa siguranta, mai multe incredere ca stii ce faci si, evident, mai multa placere.
-
Dezvoltarea tehnicii de dans
Se spune ca un dansator de pereche foarte bun este un dansator de solo foarte bun. Toate cursurile pe care le vei invata individual iti vor spori ireversibil nivelul de dans. Indiferent ce curs solo vei urma (footwork, styling, piruete, tehnica propriu-zisa etc.) acesta are menirea de a-ti creste nivelul tehnic de dans. Clasele solo sunt mult mai exacte, pot fi evaluate mai usor, iar feedbackul este mai clar, pentru ca e vorba doar de… tine. Este important sa dansezi “tu cu tine” inainte sa dansezi cu altcineva.
-
Dezvoltarea memoriei si al nivelul de cunostiinte specifice
Ca orice lucru invatat, acesta se stocheaza in memorie. Invatand cursuri de dans individual, acumulezi informatii (cunostiinte, miscari, coordonari, figuri etc.) specifice stilului respectiv. Este un mic domeniu nou, care creaza noi blocuri de cunostiinte cu care iti vei putea surprinde partenera/ul de dans.
-
Autocunoastere
Prin dansul individual reusesti sa-ti cunosti si sa-ti intelegi mai bine corpul. Inainte sa dansezi in pereche este recomandat sa-ti cunosti corpul si potentialul fizic: cat de bine iti porti propria greutate, cat de stabili iti sunt pasii, cum iti gasesti echilibrul, cat de mult te poti apleca sau indoi, cat de mult te poti lasa pe spate, cat de stapan esti tu singur pe anumite intoarceri sau miscari etc. O buna autocunoastere duce la un dans mai sigur si mai plin de “flow”, dupa cum previne si posibile accidentari.
-
Cresterea autocontrolului
Noi avem nevoie de mult autocontrol in dans. Dupa ce reusesti sa iti cunosti corpul si sa-ti gasesti singur echilibrul, va creste proportional si autocontrolul cu care vei reusi sa te coordonezi si sa faci miscarile. Toate aceste aspecte vor spori nivelul performantei tale in dansul in pereche. Fie ca esti baiat si “conduci”, fie ca esti fata si “urmezi”, vei avea o capacitatea mai buna si controlul necesar sa pui in dansul tau in pereche stylingul si muzicalitatea pe care tu le doresti, fara sa-ti incomodezi partenera/ul.
-
Exprimare emotionala libera
Este evident ca atunci cand cand dansezi cu un partener, trebuie sa tii cont de acesta. Dar atunci cand dansezi singur, ai posibilitatea sa fii complet liber, fara sa-ti limitezi nevoile de exprimare emotioanala, asa cum ti le dicteaza muzica, corpul si… sufletul! Poti fi tu insuti, fara retineri. Trebuie doar sa ai curajul sa fii tu si sa-ti exprimi emotiile!
-
Sporirea muzicalitatii
Cursurile de dans individuale se centreaza pe tehnica de dans, pe pasi (Footwork & Shine), pe styling (Man & Lady Styling), piruete etc. Toate acestea iti imbogatesc repertoriul de figuri si vei fi mult mai apt sa interpretezi muzica. Muzicalitatea este unul din factorii principali ce separa un dansator de nivel intermediar de unul avansat!
-
Terapie contra stresului
Orice forma de dans este o terapie! Miscarea in general si dansul in special elibereaza endorfinele, reduce tensiunea psihica si aduce relaxarea. Dar, sa fim seriosi, de cate ori nu se intampla ca partenerul sau partenera de dans sa nu iti trezeasca niste frustrari atunci cand dansati impreuna?
La modul ideal, relaxarea perfecta este atunci cand esti doar “tu cu tine”!
Carolina Capitan
Psiholog & Instructor de Dans
BAILArte DANCE SCHOOL
If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela
Rodrigo and Bersy are our friends and the photo was taken during Transilvania Salsa Festival, an event we organize, where they were invited as artists, so we own the copyright for it. Thank you for your concern. May we get get back to dancing like that in the near future. Best regards, Cotiso